skip to main content

Piet den Hartogh
K.P. den Hartogh Fordmuseum Hillegom
Het museum is ontstaan door de hobby van Piet den Hartogh.
Piets vader, Jacobus den Hartogh, startte in 1920 een transport bedrijf met een beurtschip en paard en wagen. Piet kwam daar al jong in dienst. Na verloop van tijd begon zijn vader met het kopen van Ford trucks. Deze wagens moeten een grote indruk op Piet gemaakt hebben. In 1956 kocht Piet zijn eerste eigen Ford. Sindsdien zijn er vele gevolgd. Overal ter wereld kocht Piet de verschillende automobielen. Met grote zorg zijn alle wagens in originele staat gebracht, en dat zijn ze nog steeds. Door gebrek aan ruimte opende Piet den Hartogh in 1997 het Ford Museum. Ook deze locatie moest vergroot worden om de enorme verzameling aan Ford wagens te kunnen opslaan. Inmiddels is de locatie gegroeid tot drie hallen van totaal 5.000m2 met oldtimers, een restaurant en twee grote zalen.

Geschiedenis
Voor de Tweede Wereldoorlog werd er in het Internationale Transportbedrijf Den Hartogh uitsluitend met het merk Ford gereden. Het is waarschijnlijk de oorsprong van de Fordverzameling in het Den Hartogh Fordmuseum.
Na de eerste Ford in 1956 groeide de verzameling gestaag. Telkens kwamen er Fords bij. De ene keer was dat een vrachtwagen, de andere keer een luxe auto. Of een bijzonder geval als een kraanwagen, een camper of een brandweerwagen.
De Fordjes komen uit Denemarken, Canada, Frankrijk, Engeland, Egypte, British Columbia, Portugal, de Verenigde Staten, België, Nederland, overal waar de heer den Hartogh een Ford tegenkwam. Sommige waren in slechte staat, maar werden door familie en vrienden, met veel liefde en vereende krachten opgeknapt tot puntgave exemplaren. De selectie Lincolns vormen de paradepaardjes van de verzameling oldtimers, die zijn weerga in de wereld niet kent, want het Den Hartogh Ford Museum is het grootste Fordmuseum ter wereld.

Ontstaan van het museum
In de jaren ’90 kwam de echtgenote van de heer Den Hartogh op het idee de collectie in een museum onder te brengen. De wagens stonden op dat moment weliswaar goed opgeborgen, maar niet zodanig dat men er omheen kon lopen. Het was de laatste impuls, die Den Hartogh nodig had. In de jaren daarvoor hadden al velen gezegd, dat het zeer de moeite waard was om de collectie te behouden en permanent te presenteren. Niet alleen aan familie, vrienden en bekenden, maar ook aan iedere enthousiaste liefhebber die deze oldtimers een warm hart toedraagt.

Hoewel het geen directe prioriteit had, ging Den Hartogh rondkijken en vond een geschikte locatie in Hillegom. Aan de Haarlemmerstraat 36 was 5.000 vierkante meter beschikbaar. De vergunningen waren eigenlijk geen probleem, omdat de plaatselijke politiek het idee hartelijk ondersteunde. In de commissie Ruimtelijke Ordening van 18 oktober 1995 reageerden de Hillegomse politici unaniem positief en enthousiast. Er kwam raadsbrede steun.
Het gemeentebestuur van Hillegom is opgetogen over het idee van een automuseum met een belangwekkende collectie op haar grondgebied. Het is een aanvulling op evenementen in de buurgemeenten Bennebroek (Linneaushof, de grootste speeltuin van West Europa) en Lisse (de wereldvermaarde Keukenhof). Het 'Hof van Ford' daar tussen in geeft Hillegom ook een toeristische publiekstrekker van nationaal belang. Voor de regio is het in ieder geval een gigantische aanwinst.

Een unieke collectie
De collectie van het Den Hartogh Ford Museum bestaat uit modellen van de series T-Ford, N-Ford, A-Ford, V-Ford en Lincoln. ledere auto heeft zijn eigen historie. Sommige rijden nog steeds prima op houtgasgeneratoren en zijn op tal van evenementen te zien geweest. Er is een speciale plaats ingeruimd voor exemplaren, die aan de befaamde Tulpenrally hebben deelgenomen. Een deel van de ruimte is gereserveerd voor motoren, maar die zijn van andere merken als Royal Enfield, Harley Davidson, Norton en Puch. Ford heeft immers nooit motoren gemaakt.
Het is onmogelijk een beschrijving te geven van alle 180 klassiekers van het Den Hartogh Ford Museum. Een wandeling tussen de schitterende oldtimers zegt méér dan tienduizend woorden. De modellen zijn een voor één puntgaaf, met glanzend koperwerk en lak, houten wielspaken en carbid- en petroleum lantaarns. De ook aanwezige vuurpotten voor pech onderweg illustreren hoe de automobilistenhulp sindsdien is geëvolueerd.
Door de gevarieerde en unieke samenstelling van deze Ford-collectie is het
museum ook voor minder technisch onderlegden buitengewoon interessant en leerzaam.

Enkele opmerkelijke exemplaren zijn

 • A-Ford van 1903
 • B-Ford van 1904
 • C-Ford van 1904
 • F-Ford van 1905
 • K-Ford van 1906, een auto met een 6-cylinder motor
 • N-Ford van 1907
 • R-Ford van 1907
 • S-Ford van 1908
 • een groot aantal T-Fords, gebouwd van 1908 t/m 1927, in diverse uitvoeringen
 • A-Ford Phaeton, afkomstig van een plaatselijke Ford-dealer
 • Een aantal reusachtige brandweerauto's met complete uitrusting
 • Rode Kruiswagen van het Franse leger
 • Amerikaanse postauto voor geldtransporten, geladen met postzakken
 • Popcorn- en ijswagen met ramen van geslepen glas
 • Camper uit 1930 met een smaakvol verfijnd interieur
 • Een imposante kraanwagen voor pechvogels
 • Snowmobile met glijders en rupsbanden, die gebruikt is door de Royal Canadian Mounted Police in Canada.
 • Een schitterende Portugese bus in vriendelijke zuidelijke pasteltinten, die een aantal jaren geleden nog dienst deed in het land van herkomst
 • Een met de hand gemaakte Ford-Lincoln, genoemd naar de toenmalige president van Amerika, met maar liefst twaalf cilinders, die steevast in oude Al Capone-films wordt gebruikt, met name in achtervolgingsscènes (de politie gebruikte hetzelfde type, maar dan met ingebouwde mitrailleurs)

Het museum
De oldtimers worden gepresenteerd in drie hallen van totaal 5.000 m2 vloeroppervlak. In de aangrenzende hallen worden onderhouds- en renovatiewerkzaamheden uitgevoerd.
Het museum is voorzien van een souvenirwinkel en horeca-faciliteiten, waaronder een restaurant 't Hof van Ford', toegankelijk voor de bezoekers van het museum, maar ook voor passanten. Aan de inrichting van restaurant en zalen is bijzondere aandacht besteed. Kenners herkennen een vleug art deco. De grote zaal is deelbaar en geeft op het eerste gezicht al gezelligheid. De toegang vanuit het museum is authentiek. Datzelfde geldt voor het tientallen jaren oude pierement op het terras.

In het museum is ook een prachtige bioscoop waar continu films draaien over het leven van Ford en de ontwikkeling van zijn oudere modellen en de uitvinding van de lopende band. In een andere film zie je Fordjes in beeld rijden, welke nu in het museum staan.

In het museum staat ook volledig opengewerkt model. Deze voor technici onontbeerlijke Ford geeft alle functies van de onderdelen duidelijk weer, zoals de zuigers in het motorblok, stuurinrichting, cardanas et cetera.
Tenslotte staat ook de zogenaamde Bollen Express te pronken in de expositie. Deze is niet meer weg te denken uit de Bollenstreek. De Ford zorgde voor het vervoer van het bloemengoud, dat Holland over de gehele wereld zoveel faam heeft gegeven. De nostalgische vrachtwagencombinatie, compleet met een vracht antieke bollenmanden, is een vertrouwd beeld geweest in de uitgestrekte kleurrijke hyacinten- en tulpenvelden.

 

K.P. den Hartogh Fordmuseum Hillegom

K.P. den Hartogh Fordmuseum Hillegom

K.P. den Hartogh Fordmuseum Hillegom

K.P. den Hartogh Fordmuseum Hillegom

K.P. den Hartogh Fordmuseum Hillegom

K.P. den Hartogh Fordmuseum Hillegom

K.P. den Hartogh Fordmuseum Hillegom

K.P. den Hartogh Fordmuseum Hillegom

K.P. den Hartogh Fordmuseum Hillegom

Ford museum den Hartogh Haarlemmerstraat 36  2181HC Hillegom  Tel: 0252-518118


© Copyright  |  Ford museum den Hartogh Hillegom  |  Pluslive Hillegom  |  NL  |  CMS Made Simple